2021-07-12

Газовидобувники закликають ліквідувати законодавчі прогалини, що стримують реалізацію УРП

Для початку робіт на нафтогазових ділянках та задля успішної реалізації угод про розподіл продукції (УРП) необхідно удосконалити звітність та адміністрування за проєктами УРП, модернізувати Закон України «Про угоди про розподіл продукції», а також податкове, банківське та валютне законодавство. На цьому наголосили учасники круглого столу на тему: «Угоди про розподіл продукції – шлях до інвестицій та енергетичної незалежності України», організованого агентством OilPoint. Захід відбувся 8 липня в Києві.

«Вісім УРП були підписані пів року тому і більшість компаній вже отримали спеціальні дозволи на користування надрами. Теоретично, це означає, що після оголошення дати початку робіт, вони можуть приступати до освоєння нафтогазових площ. Але на практиці ситуація зовсім інша: через законодавчі прогалини газовидобувники не можуть повноцінно проводити роботи на ділянках, адже підписаними угодами передбачено схвалення цілого ряду документів.  Наголошую, що надзвичайно важливим є оперативне внесення змін у профільне законодавство та розроблення нових документів задля старту проєктів, адже Україна має бути зацікавлена в якнайшвидшій розробці нафтогазових ділянок», – зазначив виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем Петренко.

Компанія «Укргазвидобування» (Група Нафтогаз) розроблятиме чотири нафтогазові площі згідно підписаних УРП. Спеціалісти УГВ вважають, що критично важливим є уніфікація процедури затвердження переліку та компенсації витрат за угодами, без чого розпочати видобуток газу на ділянках є неможливим.

Інвестори, зі свого боку, роблять все можливе для старту нафтогазових проєктів та очікують від держави кроків назустріч.

Міжнародний досвід демонструє, що успішна реалізація проєктів УРП дозволяє країнам збільшувати видобуток газу.