2011-09-28

Миколаївські депутати просять уряд розширити повноваження місцевих рад у сфері контролю за використанням надр

Миколаївська обласна рада наполягає на розширенні своїх повноважень по контролю за використанням корисних копалин. З цією метою депутати звернулися до Верховної Ради та Кабміну з проханням прийняти новий Кодекс України про надра. Документ має передбачити повноваження місцевих рад щодо надання та зупинення спеціальних дозволів на видобування корисних копалин місцевого значення, збільшити розмір штрафних санкцій та встановити механізм відшкодування збитків, завданих державі в разі порушення законодавства, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

"Депутатський корпус стурбований ситуацією з масовими фактами несанкціонованого використання корисних копалин. Останнім часом зросла кількість самовільного користування надрами, що завдає непоправної шкоди навколишньому природному середовищу та економічній безпеці регіону. Передбачена законодавством адміністративна відповідальність неадекватна розміру заподіяних збитків", - йдеться у зверненні.

Нині на території області незаконним промислом надр займаються десятки кар'єрів. Точної їх кількості ніхто назвати не може. Це наносить непоправної шкоди не лише природі (адже, як правило, видобуток ведеться на територіях пляжів, охоронних зон, лісів і т.д). Багатотонні автівки вщент розбивають і так не дуже добрі дороги, і, само собою, їх господарі не сплачують жодної копійки до місцевих бюджетів. З метою боротьби з цими явищами в області створено постійно діючу робочу групу. Проте, за інформацією Держекоінспекції в Миколаївській області, максимальний штраф з машини, яка везе "незаконний пісок", складає 102 грн, тоді як його вартість, залежно від тоннажності вантажівки, від 400 до 1 тис. грн.

Крім того, на думку голови обласної ради Ігоря Дятлова, зараз підприємцю потрібно не менше року на те, щоб отримати всі необхідні документи для розробки родовища. Обласна ж влада не має достатньо повноважень, щоб контролювати діяльність цього підприємця. У підсумку - страждає і приватний бізнес, і наповнення бюджету.

- Адже сьогодні ми тільки погоджуємо дозвіл на розробку надр, а ліцензії видає Міністерство екології та природних ресурсів. А головне, що ми не маємо можливості впливати на підприємців, якщо вони не виконують своїх зобов'язань. Тому ми звертаємось до уряду з проханням про розширення своїх повноважень, - зазначив голова Миколаївської облради Ігор Дятлов і додав, що річ не лише в тому, щоб закрити ці кар'єри. Там, де це можливо, треба законно їх оформити і дати можливість підприємцям працювати. Важливо, щоб зарплата виплачувалася, бюджети поповнювалися і ми розуміли, куди ці копалини діваються. Але не скрізь можна розробляти надра. Є багато таких місць, де кар'єрів не повинно бути в принципі, - підсумував Ігор Дятлов.

Ukrinform