2011-09-28

Делегація Державної служби геології та надр України взяла участь у заходах 31-ї Генеральної Асамблеї Асоціації геологічних служб Європи

У період з 19 по 24 вересня 2011 року Державна служба геології та надр України взяла участь у заходах 31-ї Генеральної Асамблеї Асоціації геологічних служб Європи (АГСЄ). Україна приєдналась до АГСЄ у 2007 році на правах асоційованого члена (за статутом АГСЄ повне членство закріплено лише за країнами ЄС), а у 2009 році, під час переоформлення АГСЄ під юрисдикцією Бельгії, навіть увійшла до числа офіційних співзасновників АГСЄ.

У 2009 р. під час проведення 26-ї Генасамблеї АГСЄ у м. Брюссель та згодом в ході міжнародної науково-практичної конференції АГСЄ "Гео-Міст - Східне Партнерство" (13-17 травня 2009 р., м. Варшава, Польща) і під час візиту в Україну Генерального Секретаря АГСЄ Л.Демікелі (9-11 грудня 2009 р., м. Київ), Україна та Польща (Польський геологічний інститут - геологічна служба Польщі, ПГІ) виступили з ініціативою щодо відзначення 40-річчя заснування АГСЄ та проведення 31-ї Генасамблеї АГСЄ у 2011 р. вперше у історії АГСЄ у двох країнах – Польщі (пленарна частина) та Україні (геологічна екскурсія) , причому одна з яких – Україна, не є членом Європейського Союзу. Ця ініціатива була схвалена Виконавчим Комітетом АГСЄ 14.12.2009 р. та згодом затверджена на 28-й Генасамблеї АГСЄ у м. Брюссель (22-24 квітня 2010 р.). Відтак 31-ша Генасамблеї АГСЄ проведена 20-24 вересня 2011 року у Польщі та в Україні.

31-й Генасамблеї АГСЄ передувала науково-практична конференція "Стратегія ЄС до 2020 року з управління мінеральними ресурсами" (Варшава, 19-20 вересня 2011 р.), яка проводилась ПГІ з урахуванням Президентства Польщі у ЄС, з метою підкреслити роль Польщі у вирішенні питань забезпечення ЄС мінеральними ресурсами у поточному вимірі та на віддалену перспективу. У конференції взяли участь представники Держгеонадр (Сушко О.В., Малюк Б.І.), які виступили в обговоренні, підкресливши намір Держгеонадр поглиблювати співробітництво з геологічними службами Європи в області геологічного вивчення і раціонального використання надр.

Представники Держгеонадр також взяли участь у пленарній частині власне 31-ї Генасамблеї АГСЄ (Варшава, 20-21 вересня 2011 року), зокрема, у семінарі директорів геологічних служб Європи, де із доповіддю «Геологія та корисні копалини України» виступив перший заступник Голови Держгеонадр Л.М.Гончарук.

По завершенні пленарної частини 31-ї Генасамблеї учасники відвідали Україну, де 22-24 вересня 2011 року відбулась геологічна екскурсія в рамках даної Генасамблеї, яка повністю була підготовлена Держгеонадра . Екскурсія проходила за маршрутом Львів – Івано-Франківськ – Яремче – Львів. В екскурсії взяли участь директори геологічних служб 8 країн Європейського Союзу (Австрія, Данія, Італія, Нідерланди, Польща, Фінляндія, Франція, Хорватія), а також Норвегії, Швейцарії та США. Директори ще 4 країн ЄС (Великобританії, Німеччини, Словенії та Швеції) також були зареєстровані для участі в екскурсії, але з поважних причин виробничого характеру в останні дні перед екскурсією були змушені скасувати свою поїздку до України.

Учасники екскурсії також взяли участь у короткій польовій науково-практичній конференції, яка була складовою частиною маршруту екскурсії та проходила 23 вересня 2011 р. у приміщенні Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. На конференції з доповіддю «Геологічна галузь України сьогодні» виступив перший заступник Голови Держгеонадр Л.М.Гончарук. Крім того, на конференції були оголошені перші результати співробітництва геологічних служб України та Польщі за проектом OneGeology - створення електронної геологічної карти світу у масштабі 1:1 000 000.

За оцінками іноземних учасників екскурсії, підготовка і проведення заходу здійснені на найвищому європейському рівні. Практично одностайно іноземні учасники екскурсії висловили вдячність організаторам заходу за надану можливість ознайомитись із чудовою країною – Україною, її природним та людським потенціалом, на власні очі побачити Україну та скласти особисте враження щодо діяльності Держгеонадра.

Державна служба геології та надр України