2012-12-05

Микола Азаров: Україні цікавий досвід Норвегії в розбудові власної нафто- та газовидобувної промисловості

Україні цікавий досвід Норвегії в розбудові власної нафто- та газовидобувної промисловості. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Микола Азаров під час засідання Уряду 5 грудня 2012 року.

«Свого часу норвежці розпочинали цей шлях фактично з нуля. Тому вони переконані, що на початковому етапі необхідно запрошувати міжнародних партнерів, запрошувати кваліфікованих спеціалістів і купувати найсучасніші технології та обладнання в цій сфері», - наголосив Микола Азаров, коментуючи свій офіційний візит до Королівства Норвегія.

При цьому, зазначив Глава Уряду, весь цей процес має бути нерозривно пов'язаний з навчанням власних спеціалістів. «Адже саме завдяки цьому норвежці досить швидко самі почали розробляти і виробляти власні технології та обладнання. Ось чому нам варто повчитися у них: насамперед сприйняття нового, сучасного, найкращого», - додав Микола Азаров.

Він наголосив, що Україна не починає розбудовувати нафтогазовий комплекс з чистого папірця: є свої напрацювання, кадри. Зараз же, на переконання Миколи Азарова, треба вдосконалювати технології, закуповувати і опановувати нові, більш сучасні. «Ось що, насамперед, ми повинні брати у Європи», - зазначив Прем’єр-міністр.

Крім того, підкреслив Глава Уряду, як Україна, так і Норвегія мають намір нарощувати обсяги товарообігу між країнами: «Товарообіг між нашими країнами далеко не відповідає потенціалу. Його зростання має відбуватися за рахунок співпраці в різних галузях економіки».

За його словами, Україна, наприклад, має намір збільшити закупівлю морепродуктів з Норвегії. Водночас ми зацікавлені розвивати експорт зернових до Норвегії. Разом з тим залучення норвезьких інвестицій і провідних технологій у виробництво сільгосптехніки та розвиток аквакультури на території України дуже перспективне.

Урядовий портал