2012-06-18

Микола Азаров: Нова установка Червонодонецької компресорної станції дозволить видобувати 100 млн кубометрів газу

Прем’єр-міністр України Микола Азаров взяв участь у церемонії введення у експлуатацію нової компресорної установки на Червонодонецькій компресорній станції на Харківщині.

«Цей великий сучасний комплекс компресорної станції дозволить збільшити видобуток і транспортування понад 100 млн. кубометрів природного газу. Це надзвичайно серйозний вклад у вирішення тих завдань, які Президент поставив перед Урядом щодо забезпечення енергетичної незалежності України. Я вас вітаю з таким значним кроком вперед. Ми усім нашим друзям і недругам показуємо, що Україна може за рахунок власних ресурсів, за рахунок своєї волі та рішучості вирішувати поставлені перед собою завдання», - зазначив Микола Азаров.

Прем’єр-міністр нагадав, що Уряд докладає всіх зусиль для збільшення власного видобутку вуглеводнів, реалізує програму енергозбереження та енергоефективності та веде активний пошук альтернативних поставок енергоносіїв. Зокрема, Микола Азаров підкреслив, що у вересні поточного року розпочнеться буріння свердловин на шельфі Чорного моря.

Глава Уряду зазначив, що запуск нової компресорної установки із застосуванням сучасних технологій дозволить збільшити видобуток природного газу впродовж всього року.

«У радянські часи на цій ділянці родовища щорічно видобувалося понад 30 млрд. кубометрів газу, але технології, які були в ті часи, не дозволяли видобувати більш ніж 30%, сучасні ж дозволяють нам підняти цей газ та активізувати видобуток. У подальшому ми нарощуватимемо власний видобуток газу», - наголосив Микола Азаров.

Прем’єр-міністр підкреслив, що Уряд надзвичайно серйозно займається нарощуванням обсягів газу і нафти власного видобутку. За його словами, спеціалісти компаній «Шелл» і «Шеврон», які стали переможцями конкурсу на розвідку та розробку сланцевого газу на Юзівській та Олеській ділянках та з якими укладені угоди про спільний розподіл продукції, були здивовані оперативністю, з якою починають реалізовуватися домовленості. За його словами, від моменту підписання угоди про розподіл продукції до початку буріння свердловин пройде всього три місяці.

Водночас, Микола Азаров доручив Міністру енергетики та вугільної промисловості Юрію Бойку вивчити можливість видобутку сланцевої нафти в Україні.

Введення в експлуатацію Червонодонецької дотискуючої компресорної станції дочірньої компанії «Укргазвидобування» газопромислового управління «Шебелинкагазвидобування» дозволить вирішити проблеми сезонної нерівномірності споживання природного газу в Шебелинському родовищі в літній період Харківським промисловим вузлом шляхом альтернативної подачі шебелинського газу в газопроводи південного сполучення Шебелинка-Дніпропетровськ – Кривий Ріг – Ізмаїл об’ємом до 3 млн. кубометрів на добу. Робота компресорної станції також забезпечить компенсацію природного падіння видобутку газу з Шебелинського газоконденсатного родовища в об’ємі 82 млн. кубометрів щорічно.

«Для нас в умовах надзвичайно дорогого російського газу кожен мільйон кубометрів газу є надзвичайно важливим», - підкреслив Микола Азаров.

Урядовий портал