2021-01-21

КМУ відмовив в переданні «Укртранснафти» в управління Міненерго

Як повідомлялося раніше, Кабмін доручив міністерствам підготувати передання до Міненерго управління компаніями «Укренерго», «Магістральні газопроводи України» і «Оператор ринку». Згідно з розпорядженням уряду, АТ «Укртранснафта» у переліку компаній для передачі до Міненерго не значиться. Передання «Укртранснафти» ініціювалося т.в.о міністра енергетики Юрієм Вітренком. 

12 січня Вітренко вніс відповідні зауваження до проекту акта Мінекономіки, проте їх не було враховано у фінальній версії проєкту постанови, прийнятої 20 січня. Зазначається, що зауваження викликали гостру критику як з боку НАК «Нафтогаз України», так і з боку керівництва самої «Укртранснафти».

Незважаючи на це, Міненерго винесло на розгляд питання передання «Укртранснафти» на урядовому комітеті, пославшись на відмову Мінекономіки. Цю пропозицію також не було задоволено.

Проте, як свідчить розпорядження Кабміну, Міненерго було відмовлено тільки в перепідпорядкуванні «Укртранснафти» і ВАТ «Кіровоградгаз».

«Міністерство економіки, Міністерство енергетики та Міністерство фінансів повинні розробити рішення щодо передання в Міністерство енергетики державних компаній «Укренерго», «Магістральні газопроводи України», ДП «Оператор ринку», – наводить Enkorr текст розпорядження уряду.

Тим же документом управління НАЕК «Енергоатом», «Укргідроенерго», «Нижньодністровської ГЕС», ТЕЦ «ЕСХАР», «Калуської ТЕЦ-нова» і «Лисичанської ТЕЦ» переходить від Міненерго під контроль Кабінету міністрів.