2021-01-21

Байден ввів тимчасовий мораторій на дію угоди про видобуток на федеральних землях

Трамп напередодні схвалив угоди про передачу в оренду енергетичним компаніям для видобутку нафти і газу землі в Арктичному національному заповіднику на Алясці. 

Адміністрація президента США Джозефа Байдена має намір переглянути угоди, що дозволяють видобуток нафти і газу на федеральних землях, повідомила прес-секретар Білого дому Джен Дженніфер Псакі на першому брифінгу для журналістів нової адміністрації Байдена. Один з журналістів поцікавився у Дженніфер Псакі, чи збирається нова адміністрація дотримуватися передвиборчої обіцянки Байдена ввести заборону на розробку нафтових і газових родовищ, що знаходяться на федеральних землях. «Так, - констатувала прессекретар Білого дому. - Наша команда перегляне угоди». 

За даними Associated Press, Байден в перший же день роботи нової адміністрації розпорядився накласти тимчасовий мораторій на дію відповідного указу свого попередника Дональда Трампа. Республіканець напередодні схвалив угоди про передачу в оренду енергетичним компаніям для видобутку нафти і газу 160 тис. гектарів землі в Арктичному національному заповіднику дикої природи на Алясці.

Байден в ході передвиборної кампанії говорив про плани повністю припинити видачу нових ліцензій на розробку нафтових і газових родовищ на державних землях і морському шельфі. Така ініціатива вкладається в політику Байдена, яка багато в чому грунтується на принципах розвитку зеленої енергетики та боротьби з кліматичними змінами. Трамп же стверджував, що втілення в життя передвиборної програми демократа в області екології загрожує перетворенням США на країну третього світу.