2021-09-29

Китай витратить $ 120 млрд на буріння і обслуговування 118 тис. нових свердловин

Найближчими роками Китай сподівається збільшити видобуток нафти і природного газу, щоб задовольнити зростаючий внутрішній попит і скоротити рекордно високу залежність від імпорту вуглеводнів. 

Очікується, що в 2021-2025 роках національні нафтові компанії Китаю витратять понад $ 120 млрд на буріння і обслуговування свердловин. Крім того, країна націлена на збільшення використання нафти з внутрішніх джерел після того, як минулого року частка імпортованої сировини досягла майже 75 %.

Прогнозується, що китайські національні нафтові компанії - CNPC, CNOOC і Sinopec - сумарно витратять близько $ 123 млрд на буріння і обслуговування свердловин в майбутній 5-річний період порівняно з $ 96 млрд в період з 2016 по 2020 роки. При цьому на експлуатаційні свердловини буде припадати 88 % від загальної кількості, а на розвідувальні - решту 12 %.

Що стосується природного газу, то внутрішній видобуток залишається скромним у порівнянні із загальним попитом, але він зріс приблизно до 190 млрд кубометрів у 2020 році з приблизно 120 млрд кубометрів в 2014 році. За рахунок імпорту трубопровідного і ЗПГ країна задовольняє понад 40 % своїх потреб.

Покращене планування свердловин і передові методи підвищення нафтовіддачі допомагають Китаю збільшити коефіцієнт вилучення навіть на таких гігантських зрілих родовищах, як Дацин. Ще одним фактором за останнє десятиліття стало розширення використання послуг гідророзриву пласта, що стимулювало розробку нетрадиційних ресурсів нафти і газу. 

Китай зосереджений на підтримці або збільшенні рівня видобутку. Тому сервісні компанії, які можуть запропонувати інноваційні технології, ймовірно, вітатимуться на китайському ринку буріння та обслуговування свердловин в найближчі роки. І ця підтримка не буде залежати від того, де саме будуть облаштовуватися нові свердловини.