2021-09-29

Декарбонізація енергетики та металургії є взаємопов’язаними процесами

Збільшення частки генерації електроенергії з ВДЕ та збільшення частки електрометалургії, яка буде використовувати е/е з ВДЕ – це взаємопов’язані процеси, адже для нарощування генерації з ВДЕ необхідні обсяги нової сталі, а для виробництва останньої – значні потужності «зеленої» енергетики. Такий аналіз під час круглого столу «Особливості «зеленого» енергетичного переходу і роль металургії», який відбувся 29 вересня, представив аналітик компанії GMK Center Андрій Глущенко, повідомляє ЕхРRО.

«На сьогодні ми все більше переконуємося, що декарбонізація металургії та декарбонізації енергетики – взаємопов’язані. З однієї сторони, для декарбонізації металургії потрібна чиста, «зелена» електроенергія, а для декарбонізації електроенергетики потрібна «зелена» сталь», тому декарбонізація в цих двох секторах має відбуватися паралельно», - сказав він.

Також аналітик, опираючись на висновки компанії та Міжнародного енергетичного агентства, навів наступні значення обсягів виробництва сталі для потреб енергетики:

«Є такі оцінки, що на кожен мегават потужностей сонячної енергетики необхідно близько 35-45 т сталі, а на 1 мегават вітрової енергетики – 120-180 т сталі. Якщо ці цифри усереднити, то ми отримали, що для будівництва нових потужностей сонячної і вітрової генерації з 2021 по 2050 рік буде необхідно 1,7 млрд т сталі. Це практично весь обсяг виробництва сталі у світі, який виробляється зараз».