2021-09-29

Європарламент має намір зупинити фінансування газових проєктів

Уряд ЄС має припинити фінансування із загального бюджету транскордонних газових проєктів. Таку думку озвучив комітет з промисловості, досліджень та енергетики Європарламенту. Про це повідомляє ANGI. 

Як зазначено в документах, депутати підтримали фінансування розвитку водневої інфраструктури, такої як електролізери, а також інфраструктури з уловлення та зберігання вуглецю, тож відтепер проєкти, засновані на природному газі, більше не матимуть права на фінансування ЄС. 

Профільний комітет ЄП у вівторок затвердив свою позицію за критеріями і методологією відбору транскордонних енергетичних проєктів, що становлять спільний інтерес для Євросоюзу, пояснюється в релізі Європарламенту. В ЄС такі проєкти називають PCI, вони мають право на отримання коштів із загального бюджету.

До списків PCI потрапляють проєкти, які є важливою транскордонною інфраструктурою, яка зв'язує енергетичні системи країн ЄС. 

Єврокомісія раніше запропонувала в принципі відмовитися від фінансування бюджетом Євросоюзу транскордонних проєктів у галузі нафти і газу в рамках правил TEN-E. У ході розгляду пропозиції, було зроблено низку виключень, зокрема можливість фінансування тих проєктів у галузі газу, які передбачатимуть повний перехід на прокачку водню до кінця 2029 року.