2022-02-08

Китай оголосив про нові завдання у чорній металургії та видобутку сировини

Як повідомляє агентство Reuters, Китай, найбільший у світі виробник сталі, заявив у понеділок, 7 лютого, що він прагне «значно збільшити» видобуток залізняку на шахтах і збільшити використання сталевого брухту в рамках плану розвитку більш якісної та екологічно чистої чорної металургії.

У спільній заяві з органом державного планування та природоохоронним наглядом Міністерство промисловості та інформаційних технологій підтвердило прагнення до консолідації та реструктуризації сталеливарного сектору. Але жодної конкретної мети не ставилося, на відміну від проєкту плану, опублікованого наприкінці 2020 року, згідно з яким до 2025 року на п'ятірку найбільших виробників сталі в Китаї буде припадати 40 % від загального обсягу виробництва сталі.

У заяві йдеться, що понад 80 % сталеливарних потужностей мають завершити реформу наднизьких викидів до 2025 року, а викиди вуглецю в галузі мають досягти піку до 2030 року. Консалтингова компанія, що підтримується урядом, оцінила постачання сталевого брухту в 2020 році приблизно в 260 мільйонів тонн. Останній план також спрямований на збільшення виробництва електродугових печей, щоб до 2025 року вони становили понад 15 % загального обсягу виробництва нерафінованої сталі в Китаї. За даними консалтингової компанії, обсяг виробництва ЕДП у 2020 році становив близько 10 % загального обсягу виробництва. 

Гігантський промисловий сектор Китаю в другій половині 2021 року пережив дефіцит електроенергії через брак вугілля, що змусило сталеливарний сектор обережніше ставитися до переходу на ЕДП.