2021-09-02

Greenpeace звернулась із позовом на уряд Великобританії до суду

Позов до суду подала міжнародна екологічна організація Greenpeace на уряд Великобританії за надання дозволів на буріння нафтових свердловин в Північному морі, у тому числі компанії BP. Про це повідомляє OilCapital

Відзначається, що це перший випадок, коли подібний дозвіл на буріння буде оскаржено в суді. Більше того, це станеться напередодні проведення в листопаді в шотландському місті Глазго Конференції ООН зі зміни клімату (COP - 26).

За словами представника Greenpeace Мела Еванса, "обурливо, що уряд Великобританії регулярно "штампує" дозволи на видобуток нафти, повністю ігноруючи дію цих дозволів на клімат". "Ми сподіваємося, що суддя погодиться з тим, що юридично цього не можна допустити", - відмітив він. 

"Точкою кипіння" стало звернення Oil & Gas UK до британського уряду про необхідність підтримки 18 нових проєктів у Північному морі для стабільного забезпечення країни енергоресурсами.

За даними цієї організації, в січні-березні 2021 року Великобританія вимушена була імпортувати 56 % природного газу, необхідного для виробництва тепла і електроенергії, що на 8 % більше в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року. Це сталося на тлі зниження видобутку газу в Північному морі внаслідок тривалого спаду в галузі.

Скорочення Британією внутрішнього виробництва нафти і газу, випереджаюче зниження попиту, "ризикує зробити нас усе більш залежними від інших країн", відзначають експерти, додаючи, що нафта і газ забезпечили майже три чверті усіх енергоресурсів країни минулого року, і в майбутньому країна продовжуватиме покладатися на них.