2021-02-01

Голови Exxon і Chevron обговорювали можливість об'єднання незабаром після початку пандемії

Глави Exxon Mobil (SPB: XOM) Corp. і Chevron Corp. (SPB: CVX) в минулому році обговорювали можливість об'єднання двох компаній, яке могло б стати одним з найбільших корпоративних злиттів в історії, повідомляє Enkorr.

За словами джерел видання, гендиректор Chevron Майк Вірт і глава Exxon Даррен Вудс обговорювали цей варіант незабаром після початку пандемії COVID-19, що спровокувала різке падіння попиту на нафту і газ, і зробила серйозний фінансовий тиск на обидві компанії.

Переговори наразі не тривають, однак сторони можуть повернутися до них у майбутньому, відзначають джерела.

Злиття Exxon і Chevron об'єднало б двох найбільших спадкоємців корпорації Джона Рокфеллера Standard Oil, яка в 1911 році була визнана монополією і розділена на вимогу регуляторів, пише WSJ.

Капіталізація об'єднаної компанії перевищила б $ 350 млрд, з огляду на, що ринкова вартість Exxon становить $ 190 млрд, а Chevron - $ 164 млрд, сукупний обсяг видобутку нафти і газу становив би майже 7 млн ​​барелів на добу. Компанія стала б другою як за капіталізацією, так і за обсягом видобутку, після Saudi Aramco.

Однак злиття двох найбільших нафтокомпаній США також могло б викликати питання у американських регуляторів за нинішньої адміністрації, відзначають експерти.