2021-02-01

BlackRock пропонуватиме інвестиційну підтримку компаніям, що скорочують викиди вуглецю

2021 рік обіцяє стати перехідним для бізнесу до мети нульових викидів парникових газів. Багато країн і національні уряди вже озвучили плани, стратегії та терміни досягнення цієї мети. Прийшов час і для корпорацій поділитися взятими на себе кліматичними обмеженнями. Ларрі Фінк, голова BlackRock, інвестиційної фірми з активами на $ 9 трлн, у своєму щорічному посланні до світового бізнесу закликав корпоративний світ «розкрити плани»: як їхня бізнес-модель буде сумісна з економікою нульової емісії вуглекислого газу?

За словами колумніста NYT Ендрю Росс Соркіна, щорічне послання Фінка корпоративному бізнесу розглядається в якості барометра інвестиційних тенденцій на фінансових ринках. BlackRock планує підштовхнути компанії, запропонувавши їм інвестиційну підтримку в разі, якщо вони зроблять діяльні кроки для скорочення викидів вуглецю.

Ларрі Фінк вважає принциповим кроком з боку бізнесу визнання необхідності обмеження глобального потепління на 2 градуси Цельсія в порівнянні із середнім доіндустріальним показником, а також припинення викидів парникових газів до 2050 року. У минулому році, за даними NYT, BlackRock через клімат проголосувала проти капвкладень в 69 компаній і проти 64 топ-менеджерів в керівництві провідних світових корпорацій, а також поставила в режим «спостереження» ситуацію в 191 компанії.

Дотримуючись стратегії «нульового шляху», Фінк збирається посадити світові корпорації на «кліматичну дієту», впровадивши в BlackRock «метрику вирівнювання температури», з якої будуть звірятися вкладення в акції та облігації.

Однак скалозуби від фінансів і енергетики нагадують про наявність на балансі найвпливовішої інвестиційної фірми в світі активів на $ 85 млрд, пов'язаних з вугільним бізнесом, найбруднішим напрямком у світовій енергетиці. BlackRock не може позбутися від цих активів і продовжує працювати з керівництвом вугільних активів, що псують репутацію компанії, спонукаючи їх зайнятися чимось ще. 

За словами Ларрі Фінка, орієнтовані на кліматичну стабільність фонди перевершили середні показники по ринку в минулому році на тлі важкого пандемічного спаду світової економіки. Глава BlackRock вважає: чим серйозніше компанії сприймають проблему зміни клімату, тим щедрішим буде винагорода від ринку. Головна ідея послання Фінка корпоративному світу в 2021 році - «зелені інвестиції» сьогодні вигідні. BlackRock очікує від компаній розкриття інформації про їхні кліматичні плани, про те, що ці плани розглянуті радами директорів і включені в довгострокову стратегію розвитку їхнього бізнесу.