2021-08-03

Геологи розпочали видобуток алмазоносної руди на Попігайському родовищі

Геологи розпочали видобуток алмазоносної руди на Попігайському родовищі, що є найбільшим скупченням покладів алмазів на планеті.

Прогнозні ресурси родовища в арктичній зоні Красноярського краю, сформованого в результаті падіння астероїда або комети приблизно 35 млн років тому, вимірюються трильйонами карат. Поставлені на баланс запаси - 330 млрд карат, що в десятки разів перевищує сумарний світовий обсяг звичайних алмазів.

«Вибухове походження», через яке їх ще називають імпактними алмазами, зумовило ряд унікальних характеристик. Вони малоцікаві ювелірам, оскільки зазвичай розмір кристала не перевищує міліметра, але дуже перспективні для використання в промисловості. Імпактні алмази твердіші, мають кращі абразивні властивості, витримують температуру на сотні градусів вище і мають набагато вищу зносостійкість.

У зв'язку з віддаленістю родовища, роботи мають високу коштовність.

Цього літа на родовищі працює чергова експедиція новосибірських геологів. Її завдання - видобути і вивезти на «велику землю» кілька тонн руди, щоб уже тут вести відпрацювання нових прийомів збагачення.