2021-08-03

АМКУ оштрафував ПАТ "Укрнафта" на 2,37 млрд грн

30 березня 2021 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував компанію «Укрнафта» на 2,37 млрд грн (сума штрафу в 6 разів перевищує допустиму по закону) за "антиконкурентні дії на ринку світлих нафтопродуктів в 2015-2017 роках". 

Відповідно до ч.2 ст.52 Закону України «Про захист економічної конкуренції» за порушення, передбачене п.1 ст.50 цього Закону, на суб’єкта господарювання може бути накладено штраф у розмірі до десяти відсотків доходу (виручки) від реалізації продукції за останній звітний рік.

Згідно з європейським законодавством та роз'ясненням АМКУ базою для застосування штрафу повинна бути виручка компанії на ринку де допущено порушення. Таким чином при визначенні розміру штрафу для «Укрнафти» АМКУ повинен був враховувати виключно розмір виручки від діяльності мережі АЗС (3,9 млрд грн). Відповідно, штраф не повинен був перевищувати 400 млн грн.

Ситуація ускладнюється тим, що саме АМКУ визначений органом, відповідальним за виконання ч. 4 ст. 255 Угоди про асоціацію, однак цей орган, прийнявши Рекомендаційні роз’яснення та відзвітувавши про виконання вимоги, своїми діями нівелює прогрес України та її зобов’язання у виконанні Угоди про асоціацію. Прийняте АМК України Рішення № 178-р також ігнорує зобов’язання України, передбачені статтею 256 Угоди про асоціацію щодо наближення свого законодавства про конкуренцію та практику застосування до acquis ЄС.