2006-09-22

Газ є, за нього варто боротися

До 2010 року Україна має реальну можливість вирішити усі проблеми із постачання газу, звичайно, якщо освоєння шельфу Чорного та Азовського морів триватиме так само успішно, як і нині. На сьогодні ДАТ «Чорноморнафтогаз» вже забезпечує Крим газом власного видобутку на 85 відсотків.

Останньою новиною став початок освоєння Одеського родовища, промислові запаси якого складають 11 млрд. кубометрів природного газу. Наприкінці серпня самопідйомна плавуча бурова установка «Таврида» ДАТ «Чорноморнафтогаз» почала буріння експлуатаційних свердловин. На відстані понад 150 км від берега фактично створюється щтучний острів. На велетенських металевих трубах, що закріплені на ґрунті, високо над водою облаштовано цілий промисловий комплекс. Від платформ, з яких безпосередньо ведеться видобуток, газ підводним трубопроводом подаватиметься на своєрідний збірний пункт, а звідти — на берег. Крім технологічного обладнання над морем розташовано й побутовий блок. Для обслуговуючого персоналу створено всі умови, адже їхня зміна триває два тижні. Освоєння Одеського газоконденсатного родовища дозволить цілком забезпечити Крим природним газом власного видобутку і розпочати його постачання на материк.

Нині у межах північно-західного шельфу Чорного моря відкрито вісім газових і газоконденсатних родовищ: Голіцинське, Південно-Голіцинське, Штормове, Архангельське, Шмідта, Кримське, Одеське, Безіменне. На Азовському морі в межах українського сектора відкрито шість газових родовищ: Стрілецьке, Морське, Північно-Керченське, Північно-Казантипське:, Східно-Казантипське і Північно-Булганакське. Загальні ж запаси нафти і газу в українському секторі акваторій Чорного й Азовського морів, за розрахунками експертів, складають 1531,9 млн тонн умовного палива, у тому числі:

— північно-західний шельф Чорного моря — 604,1 млн т умовного палива;

— континентальний схил і глибоководна западина Чорного моря — 346,0 млн т;

— прикерченський шельф Чорного моря — 257,0 млн т;

— акваторія Азовського моря — 324,8 млн т умовного палива

А розпочиналося все 1966 року, коли в експлуатацію було введене перше в Криму Глєбовське газоконденсатне родовище, розташоване в 45 км від Євпаторії. Сьогодні ДАТ «Чорноморнафтогаз» разом з Інститутом електрозварювання ім. Є. Патона, ЦКБ «Корал» та іншими розроблено нові концепції видобутку газу, конденсату і нафти. Використовуючи сучасні технології ДАТ «Чорноморнафтогаз» планує використання новітніх технічних засобів, а саме:

— плавучої напівзаглибленої бурової установки для буріння свердловин глибиною 6500 м при глибині моря 500 м;

— трубоукладочного судна для прокладання трубопроводів на глибині моря до 500 м;

— краново-монтажного судна вантажопідйомністю 2000 т;

— установки безпричального наливу нафти;

— населеного підводного комплексу і суден іншого призначення.

Реалізація наміченої програми дозволить уже до 2010 року на шельфі Чорного й Азовського морів довести річний видобуток газу до понад 3 млрд кубічних метрів і 1 млн т нафти.