2021-12-30

Євросоюз не зможе здійснити перехід до зеленої економіки до 2025 року

Євросоюз не зможе здійснити перехід до зеленої економіки до 2025 року, вважає єврокомісар з питань економіки Паоло Джентілоні. Трансформація, пов'язана з переходом до зеленої економіки та цифровізації, вимагає величезних інвестицій, чому не повинні перешкоджати правила ЄС, сказав він в інтерв'ю німецькій газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung. За його словами, у 2022 році зі спеціального фонду «ЄС нового покоління», призначеного для відновлення економіки після пандемії, буде виділено значні кошти, проте цього замало.

"За нашими оцінками, тільки для зеленої трансформації в найближчі десять років буде потрібно додатково €550 млрд на рік", - підкреслив єврокомісар. "Однак термін дії фонду закінчиться через кілька років, і перехід до зеленої економіки, безумовно, не буде завершено до 2025 року", - сказав він. Водночас Джентілоні акцентував увагу на тому, що перехід до зеленої економіки та цифрова трансформація — це не лише завдання держави, а й насамперед приватна справа.

Раніше голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила на конференції з бюджету ЄС у Брюсселі, що для досягнення кліматичних цілей ЄС до 2030 року будуть потрібні додаткові інвестиції. Саме тому, за її словами, 30 % коштів фонду «ЄС нового покоління» направлено на фінансування переходу ЄС до зеленої економіки. Глава Єврокомісії зазначила, що для акумуляції такої суми інвестицій знадобиться залучення приватних та державних, європейських та міжнародних джерел.