2021-12-30

Туреччина сподівається розпочати видобуток газу на родовищі Сакар'я у першому кварталі 2023 року

Анкара має сконцентруватися на видобутку власного природного газу, що дозволить знизити вплив коливань світових цін на енергоносії, заявив міністр енергетики та природних ресурсів Туреччини Фатіх Донмез. За його словами, які наводить hurriyetdailynews.com, природний газ, виявлений у Чорному морі, високої якості.

Туреччина сподівається розпочати видобуток газу на родовищі Сакар'я, запаси якого оцінюються в 540 млрд кубометрів, у першому кварталі 2023 року.

«У перший рік буде видобуто близько 3-4 млрд. кубометрів. Ми вийдемо на максимальний рівень 15-20 млрд кубометрів у 2026 році. Це забезпечить потреби у природному газі всіх житлових будинків у Туреччині приблизно на 25 років. У міру надходження власного газу частка дорогого газу в енергобалансі Туреччини знижуватиметься», — сказав Донмез, уточнивши, що чорноморський природний газ — це так званий «солодкий» газ, і процес його сепарації швидше за все не буде дорогим.

Загальний рахунок Туреччини за електроенергію, як очікується, досягне $55 млрд цього року порівняно із середнім показником за 10 років у $45 млрд. «Я не думаю, що у 2021 році цей рахунок впаде», — сказав міністр, зазначивши різке зростання цін на природний газ, особливо у Європі.

В останні роки Туреччина імпортувала близько 45 млрд кубів природного газу на рік, що коштує країні приблизно $12 млрд.