2021-12-16

Єврокомісія створює ринок водню в ЄС

Пакет законопроєктів з метою декарбонізації європейського газового ринку та створення водневого ринку у Європейському союзі у контексті реалізації стратегії Green Deal підготувала Єврокомісія. 

Такі правила, зазначає ЄК, створять необхідний інвестклімат та умови для розвитку водневої інфраструктури, зокрема для торгівлі з третіми країнами. Передбачається, що нові правила полегшать доступ низьковуглецевих газів до трубопровідної системи завдяки зниженню тарифів на закачування газів, скасування транскордонних тарифів, а також завдяки створенню системи сертифікації низьковуглецевих газів. Це дозволить враховувати вуглецевий слід тих чи інших газів.

Крім того, нові правила гарантуватимуть більш полегшену зміну енергопостачальника, як це вже практикується на ринку електроенергії, щоб споживачі мали змогу краще порівнювати дані за цінами, рахунками та могли вибирати постачання низьковуглецевих газів замість викопного палива.

Виробництво водню розглядається в ЄС як одна з можливостей вирівнювання нерівної генерації вітряної та сонячної енергії.