2021-12-16

Держекоінспекція звернулася до суду з приводу притягнення посадової особи до адміністративної відповідальності

До Ленінського районного суду м. Запоріжжя надійшов адміністративний матеріал відносно посадової особи ПрАТ «БІАС». Протоколом про адміністративне правопорушення було встановлено, що при проведенні планової перевірки дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища ПрАТ «БІАС» було встановлене порушення порядку провадження господарської діяльності без одержання документу дозвільного характеру (відсутній висновок з оцінки впливу на довкілля), яка може мати значний вплив на довкілля при проведенні планової діяльності, що є порушенням ч.3 ст.3, ст.17 ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля».

На цих підставах позивачем (ДЕІ Південного Округу) було складено протокол про порушення ч.1 ст.164 КУпАП.

У запереченні по справі, відповідач зазначив, що із позовом не погоджується, оскільки компанія розпочала свою діяльність до набрання чинності Закону «Про ОВД», і в даному контексті відповідальність за порушення вимог

Закону могла настати за умови, якщо підприємство на час вступу в законну силу даного Закону (18.12.2017 року) розпочало здійснювати дану діяльність без здійснення оцінки впливу на довкілля, а не у випадку, якщо даною діяльністю підприємство фактично займається до прийняття Закону.

Суд визнав правомірність діяння посадової особи ПрАТ «БІАС» в даній ситуації, постановивши закрити провадження.