2021-06-14

ЄС припиняє фінансування нових транскордонних нафтогазових проєктів

Країни Євросоюзу погодилися з необхідністю припинити фінансування бюджетом союзу нових транскордонних проєктів в області нафти і газу. Таке рішення було прийнято Радою країн ЄС. Про це повідомляє Enkorr

У п'ятницю пройшло засідання міністрів енергетики держав союзу. Вони «досягли загального підходу до перегляду регламенту по транс'європейських енергетичних мережах (TEN-E)». Метою переглянутих правил TEN-E є модернізація, декарбонізація і об'єднання транскордонної енергетичної інфраструктури ЄС, щоб допомогти союзу досягти своїх цілей з кліматичної нейтральності до 2050 року. 

Правила TEN-E визначають, які проєкти можуть бути профінансовані коштами ЄС. Наразі в союзі йде перегляд категорій інфраструктури, які мають право на таку підтримку. 

Єврокомісія пропонувала в принципі відмовитися від фінансування бюджетом Євросоюзу транскордонних проєктів в області нафти і газу через механізм TEN-E. Рада в своїй позиції ухвалила припинити підтримку нових газових і нафтових проєктів. Однак, наприклад, можна буде фінансувати ті проєкти в області газу, які передбачатимуть повний перехід на прокачку водню до кінця 2029 року. 

Протягом перехідного періоду до 31 грудня 2029 року певні водневі активи, перетворені з активів по природному газу, можуть використовуватися для транспортування або зберігання заздалегідь визначеної суміші водню з природним газом або біометаном.

Проєкти, яким можна буде виділити бюджетне фінансування, повинні будуть продемонструвати, як до кінця цього перехідного періоду активи перестануть бути активами природного газу і стануть спеціалізованими водневими активами, відзначається в релізі.

Також винятком можуть бути проекти, пов'язані з Мальтою та Кіпром.