2021-06-14

Міненерго обмірковує варіанти проведення цьогорічних «зелених» аукціонів

Міністерство енергетики обговорює два можливі варіанти проведення «зелених» аукціонів цього року. Про це повідомляє ExPro, посилаючись на заяву в.о. генерального директора Директорату електроенергетичного комплексу та розвитку ринку електричної енергії Міненерго» Олександра Мартинюка. 

«Проробляється дві опції. Опція перша – на кінець року оголосити невеликий пілотний аукціон, для того щоб випробувати цю модель, перевірити торгову систему, і одночасно затвердити графік проведення аукціонів на 2022 рік, де будуть детально розписані квоти і терміни проведення. План Б, передбачає проведення пілотного аукціону вже до 2022 року, як це зазначено у графіку Міністерства, це може відбутись якщо не буде проблем з торговою системою», - повідомив Мартинюк.

«Зелені» аукціони – механізм визначення проєктів відновлюваної генерації, які отримають державну підтримку у виробництві електроенергії, в рамках розподілених та затверджених квот для кожного виду генерації. Відбуваються за принципом зниження стартової ціни, якою є ставка «зеленого» тарифу. Перемагає девелопер, який запропонує найнижчу ціну на виробництво е/е з ВДЕ. Переможець отримує можливість збудувати нові потужності та продавати електроенергію за визначеною на аукціоні ціною протягом 20 років з моменту введення станції в експлуатацію.