2021-06-14

Лівійська NOC планує довести нафтовидобуток до 2,1 млн б / д

Лівійська Національна нафтова корпорація (NOC) планує в довгостроковій перспективі збільшити видобуток нафти до 2,1 млн б / д, газу - до 4,1 млрд кубічних футів на день (близько 42,4 млрд куб. М в рік). Про це повідомляє Enkorr

У травні, за даними вторинних джерел ОПЕК, видобуток нафти в Лівії становив 1,16 млн б / д.

Зазначається, що у корпорації є плани із запуску декількох проєктів, що «зроблять значний внесок у досягнення стратегічних цілей компанії щодо майбутнього розвитку сектора на всіх рівнях».

«Наш видобуток нафти неодноразово падав до 100 тис. б / д, що становить 7 % від звичайного рівня виробничих потужностей. Тривала зупинка виробничих і експортних об'єктів викликала надмірну корозію і пошкодження обладнання, резервуарів для зберігання і трубопроводів, що призвело до обмеження наших можливостей, коли ці об'єкти поступово відновили свою роботу. Крім того, ряд нафтових родовищ (Ghani, Dahra, Mabruk, Zella) були розгромлені і фактично зруйновані зловмисниками. Ці родовища потребують великої реабілітації, щоб повернути їх до ладу», - зазначив голова NOC Мустафа Саналла.

Він також сказав, що NOC зацікавлена ​​у використанні поновлюваних джерел енергії, щоб забезпечити частину енергії, необхідної для роботи нафтових об'єктів.

Наразі доходи від нафти і газу складають 95 % експортних доходів Лівії. Голова NOC зазначив, що відновлення і модернізація пошкодженої інфраструктури великих проєктів потребують величезних інвестицій і допомоги іноземних інвесторів і постачальників послуг. 

У минулому році з січня по вересень видобуток і експорт нафти з портів Лівії не здійснювалися через бойові дій. Командувач Лівійської національної армією маршал Халіфа Хафтар 18 вересня 2020 року заявив про відновлення видобутку і експорту. Наступного дня NOC оголосила, що знімає режим надзвичайної ситуації на родовищах і в портах. В результаті у вересні минулого року країна збільшила видобуток нафти приблизно до 1,3 млн б / д майже з нульового рівня.