2021-11-01

Директор НАНЦ розповів, чому Антарктика важлива для України

Директор Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) Євген Дикий в інтерв'ю "Радіо Свобода" розповів про перспективи використання криголаму і нового наукового судна, чому Антарктика важлива для України і коли судна вийдуть в перші рейси.

За словами Дикого, навіть наразі український науковий флот здатен закриті більшість потреб країни. Екологічний моніторинг стану нашої акваторії Чорного моря потребує від 4 до 8 рейсів на рік і це без фундаментальних наукових досліджень. Крім моніторингу стану морського довкілля в Україні важливим є завдання налагодити рибний моніторинг. Наразі цим займається Держрибагентство, яке відповідає за вилов риби і робіть його на основі даних, отриманих від рибалок, що не виключає можливості корупції. 

Як зазначає Євген Дикий, судно «Борис Олександров» дозволяє вирішити цей застарілий і наболілий конфлікт інтересів. 

Нове судно «Ноосфера» пропонується до закриття майже всього спектрузадач, які є у України в Південному океані, зокрема здійснення рибного промислу, який є успішною галуззю економіки нашої країни. 

"«Ноосфера» це не криголам логістичний, який просто може доставити вантаж і людей с точки А в точку Б. Це в першу чергу океанографічне судно. Він одразу будувався під наукові завдання, і на момент побудови це було краще науково-дослідне судно світу", - каже Євген Дикий.