2021-11-19

Держгеонадра та Офіс Генпрокурора подали апеляційну скаргу з вимогою скасувати рішення Рівненського ОАС

ТОВ «Селищанський гранітний кар`єр» звернулося з позовом до ДСГНУ, в якому просило визнати протиправними та скасувати накази Служби в частині зупинення, встановлення дати зупинення, продовження дії та строків усунення порушень щодо спецдозволів №3622 від 29.12.2004, №3666 від 31.12.2004 та №3771 від 27.12.2005, а також виключити зазначені спецдозволи з переліку до вказаних наказів.

Позовні вимоги ТОВ «Селищанський гранітний кар`єр» мотивувало тим, що спірні накази Державної служби геології та надр України не ґрунтуються на чинному законодавстві та є безпідставними, оскільки ДСГНУ видало їх на основі п. 25 Положення про порядок проведення державної експертизи та оцінки запасів корисних копалин, яке втратило чинність з 12.01.2011.

Рішенням Рівненського окружного адміністративного суду від 01 липня 2021 року позовні вимоги були повністю задоволені, а також суд стягнув з Держгеонадр 9 тис 80 грн на користь позивача.

Не погодившись із цим рішенням суду, Держгеонадра та Офіс Генпрокурора вирішили його оскаржити у Восьмому ААС, вимагаючи скасування рішення суду першої інстанції, та відмовити повністю у задоволенні вищезазначених вимог.

В обґрунтування своїх вимог апелянти зазначали те, що відповідно до п. 32 Правил підготовки проектів актів Кабінету Міністрів України, визнання таким, що втратив чинність, акта Кабінету Міністрів України чи його скасування не поновлює дію актів, які визнані ним такими, що втратили чинність, чи які скасовані таким актом.

Постановою Кабінету Міністрів України «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України» визнано такою, що втратила чинність з 12.01.2011 постанова Кабінету Міністрів України «Про заходи щодо справляння платежів за користування надрами для видобування корисних копалин». Водночас згаданою постановою п. 25 Положення № 865 не визнавався таким, що втратив чинність та не скасовувався, а в нього лише вносилися зміни.

У той же час п. 32 Правил підготовки проектів актів Кабінету Міністрів України, не містить будь-яких застережень щодо поновлення попередніх редакцій постанов Кабінету Міністрів України, в які раніше вносилися зміни.

За таких обставин, апелянти вважали, що після втрати чинності постанови Кабінету Міністрів України «Про заходи щодо справляння платежів за користування надрами для видобування корисних копалин», п. 25 Положення №865 необхідно вважати чинним у редакції, яка існувала до її прийняття. Заслухавши доповідь відповідача, суд видалився до нарадчої кімнати прийняти рішення.

Після ради суд постановив залишити без задоволення апеляційні скарги ДСГНУ та ОГП, таким чином, залишивши рішення Рівненського ОАС без змін.