2021-11-19

З приводу можливої бездіяльності Держгеонадр до Вінницького ОАС звернувся надрокористувач

ТОВ "Агробуд-Сервіс" звернулось в суд із позовною заявою до Держгеонадр, в якій просило суд:

- визнати протиправною бездіяльність, яка полягає у неприйнятті рішення за зверненням ТОВ "Агробуд-Сервіс" про скасування п. 59 Додатку 3 до наказу від 11.01.2017 №5 в частині зупинення спеціального дозволу від 13.07.2006 №3958 внаслідок порушення п.25 Положення №865 та зобов`язати скасувати зазначений пункт;

- визнати протиправною бездіяльність щодо не поновлення дії спеціального дозволу після вжиття ТОВ "Агробуд-Сервіс" заходів на виконання припису та зобов`язати поновити дію спеціального дозволу від 13.07.2006 №3958;

- визнати протиправними дії щодо встановлення додаткових порушень, які перешкоджають поновленню дії дозволу, не зазначених у приписі.

Обґрунтовуючи заявлені вимоги, ТОВ "Агробуд-Сервіс" зазначало, що п. 59 додатку 3 до наказу ДСГНУ дію дозволу №3958 зупинено за порушення п. 25 Положення про порядок проведення державної експертизи та оцінки запасів корисних копалин.

В подальшому, зупинення неодноразово відтерміновувалося ДСГНУ, востаннє до 01.02.2019. Згодом, ДСГНУ повторно надала позивачу строк для усунення порушень, після чого повідомила, що не може відновити дію спецдозволу.

Відповідач, Держгеонадра, заперечили проти позову, та вказали на порушення ТОВ "Агробуд-Сервіс" строку подання статистичної звітності до ДНВП «Геоінформ України», недопущення представників державного органу до перевірки, а після складення акту – надрокористувачем не було заявлено жодної скарги, зауваження чи заперечення проти акту.

Також, Держгеонадра наполягала на неусуненні порушень надрового законодавства підприємством, у зв’язку з чим, просила суд відхилити позовні вимоги.

Суд, розглянувши обставини справи, дійшов до висновку про законність дій Держгеонадр та вирішив відмовити у задоволенні позовних вимог ТОВ "Агробуд-Сервіс".