2024-07-11

Держгеонадра позивалися до Верховного суду з приводу Сарновицького родовища

ДСГНУ звернулася до суду з позовом до ТОВ «ГРАНІТЕКСПО», в якому просила анулювання спеціального дозволу на користування надрами №5718, наданого 28.01.2013 ТОВ "Гранітекспо". 

Позивач вважає, що є підстави для анулювання спеціального дозволу на користування надрами у судовому порядку, оскільки відповідач порушує законодавство в сфері надрокористування і не виконав вимоги припису. Відповідач заперечував щодо задоволення позовних вимог, посилаючись на те, що повністю усунув вимоги припису.

Житомирський окружний адміністративний суд рішенням відмовив у задоволенні позову. Суд першої інстанції вважав, що позивач не довів правомірність своїх дій щодо анулювання спеціального дозволу. Суд дійшов висновку, що порушення щодо складання акта прийомки-передачі родовища корисних копалин Сарновицького родовища граніту у промислове освоєння було усунуте, що підтверджується актом. На підставі наведеного вище, суд дійшов висновку про те, що немає підстав для анулювання ТОВ «ГРАНІТЕКСПО» спеціального дозволу на користування надрами.

Сьомий апеляційний адміністративний суд постановою скасував рішення Житомирського окружного адміністративного суду, ухвалив нове - про задоволення позову. Суд апеляційної інстанції виходив з того, що наявними у матеріалах справи доказами підтверджується порушення ТОВ «ГРАНІТЕКСПО» вимог ст. 24 Кодексу України про надра.

Верховний Суд постановою скасував постанову Сьомого апеляційного адміністративного суду, передав справу на новий розгляд до суду апеляційної інстанції. Верховний Суд дійшов висновку, що суд апеляційної інстанції не надав оцінку обставинам, які встановлено судом першої інстанції та не надав оцінку обставинам, які встановлено судом першої інстанції. Суд апеляційної інстанції погодився з висновком суду першої інстанції, що ТОВ «ГРАНІТЕКСПО» вчинило усі необхідні дії, направлені на усунення порушення щодо проведення геолого-економічної оцінки Сарновицького родовища граніту.

У касаційній скарзі ДСГНУ просить скасувати рішення Житомирського окружного адміністративного суду та постанову Сьомого апеляційного адміністративного суду від, ухвалити нове рішення про задоволення позову. Як на підставу касаційного оскарження покликається на те, що суди попередніх інстанцій вирішили спір без врахування висновків щодо застосування норм права, викладених у постановах Верховного Суду. ТОВ «ГРАНІТЕКСПО» порушило законодавство у сфері надрокористування, не усунуло виявлені порушення, тому є підстави для анулювання спеціального дозволу. Відзив від відповідача не надходив.

Верховний Суд перевірив правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права у межах доводів касаційної скарги та дійшов висновку задоволення касаційної скарги ДСГНУ та скасування рішень і постанов судів попередніх інстанцій.