2024-07-11

АТ «ОГХК» відновило видобуток та функціонування карʼєрів філії «ІГЗК»

Як відомо, філія була зупинена в жовтні 2022 року. Таке рішення було ухвалене свого часу через відсутність контрактів на реалізацію ільменітового концентрату та водночас значних запасів готової продукції на складах.

Нині ж керівництвом АТ “ОГХК” укладено великий контракт на реалізацію продукції філії для нашого стратегічного північноамериканського споживача. Тож, відповідно, постала потреба у відновленні працездатності комбінату в повному обсязі.

«Ще у квітні ми поступово почали готуватися до повноцінного відновлення роботи філії, зокрема до повного відновлення видобутку. Провели всі необхідні закупівлі, зробили максимальну кількість ремонтних робіт. Нині ми маємо активний контракт з американським кінцевим споживачем на 70 тис. тон ільменітового концентрату Іршанського ГЗК. Ще 25-40 тис. тон зараз на стадії обговорення. Додатково, ми готуємося розпочати перемовини на 30 тис. тон для європейського кінцевого споживача, з планом відвантаження на 4-й квартал цього року. Оскільки старі запаси на складах ми вже майже реалізували, що є чудовою новиною, то відновлення карʼєрних робіт просто критично необхідне», – говорить Перелигін.

За його словами, планується виробництво ільменітового концентрату на рівні 12 тис. тон щомісяця до кінця цього року. «Розуміємо, що якщо буде відкриватись можливість збільшення обсягу виробництва, то обовʼязково дотиснемо цю “педаль газу”. Але, є декілька барʼєрів та негативних факторів впливу, які постійно вносять корегування в нашу виробничу програму. Всі добре розуміють, що ми знаходимося в активній стадії війни та необхідно готоватися до сюрпризів або незапланованих проблем. Зокрема, це стосується стабілізації постачання електроенергії на комбінат. Наразі, ми пройшли дуже важкий та довгий шлях, щоб кваліфікувати ільменітовий концентрат Іршанського ГЗК на північноамериканському ринку. Стратегічно важливо зберегти цю динаміку в 2025 році. Тоді, зможемо говорити про довгострокові контракти та багаторічну кваліфікацію продукції. Моя персональна мрія: щоб 2/3 продукції Іршанського ГЗК експортувалось на стратегічний для нас як країни ринок, і щоб наша співпраця з американською хімічною промисловістю тільки зміцнювалась, а обсяги зростали. Це дозволить нам перейти до горизонтів планування на 1-3 роки, навіть під час війни та матиме гарний стабілізаційний ефект. Це також дозволить нам перейти до ширшого опрацювання місцевої ресурсної бази, в тому числі шляхом повернення всіх нас до реалізації програми капітальних інвестицій. Адже, на жаль, через брак довгострокових грошей та великої кількості непрогнозованих подій останні два роки була практично на паузі.

Особисто дякую Олександру Миколайовичу Бовсуну та всій команді філії ІГЗК за ефективну роботу та високу майстерність під час запуску видобутку на карʼєрах. Наша сила в наших людях. Наша сила в команді», – резюмував Т.в.о Голови правління Єгор Перелигін.