2021-10-12

Держгеонадра опублікувала 10 основних подій у галузі надрокористування за третій квартал

Дайджест опубліковано на сайті служби

- Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і Віце-президент Європейської Комісії Марош Шефчовіч підписали Меморандум про стратегічне партнерство у сировинній галузі між Україною та Європейським Союзом і відповідну дорожню карту заходів.

- Президент увів у дію рішення РНБО «Про стимулювання пошуку, видобутку та збагачення корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави». Документ, зокрема, визначає перелік стратегічних корисних копалин та потребу розробити план розвитку титанової галузі.

- З метою розкриття потенціалу українських надр Голова Держгеонадр презентував мінерально-сировинний потенціал на міжнародних форумах, конференціях і робочих зустрічах. Низка іноземних компаній розглядає можливість інвестувати в розробку українських надр.

- Держгеонадра продовжують працювати над реалізацією угод про розподіл вуглеводневої продукції. Також оголосили аукціони на п’ять нафтогазових об’єктів, торги заплановані на 20 жовтня. Загалом за три квартали 2021 року оголошені е-торги на 189 лотів, 127 з них продано. Сума очікуваних надходжень до держбюджету становить 474,3 млн грн.

- Служба налагодила співробітництво з Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру. Договір про інформаційне співробітництво між Держгеонадрами та Держгеокадастром передбачає автоматизований обмін інформацією між Єдиною інформаційною системою користування надрами та Державним земельним кадастром. Зараз триває винесення на Державний геологічний портал шару «Кадастровий поділ України».

- Серед основних регуляторних нових галузі – посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин. Набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин». Документ передбачає накладання штрафів до 170 тисяч гривень або обмеження чи позбавлення волі до 8 років.

- Внесено зміни до актів держперевірок за користуванням надрами. Наказ Міндовкілля № 327 уводить зміни до Уніфікованої форми акта, що складається за результатами проведення перевірок. Знято низку питань, що перевіряються: висновок ОВД, акт гірничого відводу, інформація щодо заборгованості та сплати податків.

- За три квартали 2021 року Геоконтроль провів 627 перевірок, з яких 127 позапланових. В результаті, винесено 567 приписів, прийнято рішення про зупинення 170 і про анулювання 122 спецдозволів.