2021-10-12

Кабмін схвалив законопроєкт про посилення відповідальності за кримінальні правопорушення проти довкілля

6 жовтня Кабінет міністрів України схвалив законопроєкт «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за кримінальні правопорушення проти довкілля». 

Документ пропонує зміни до Кримінального кодексу. Деякі з них мають пряме відношення до незаконних рубок в Україні.

Як повідомляє UNCG, наразі відповідальність за незаконну рубку передбачена Адміністративним та Кримінальним кодексами. Проте в законодавстві майже ніде не сказано, яка ж саме рубка є незаконною. Офіційна статистика фіксує як незаконні тільки рубки без документів (їх ще називають самовільними). Такі рубки складають мізерну частину. Більша частина незаконних рубок в Україні проводиться лісгоспами і на них наявні усі чи більшість необхідних документів. Але недоліки законодавства (хоча і не тільки вони) дозволяють лісгоспам уникати відповідальності за такі зловживання.

У Кримінальному кодексі замість старої статті 246 «Незаконна порубка лісу» з’являються дві статті – 246 та 246-1. Одна з них дає визначення «незаконної рубки», прирівнюючи її до рубки без жодних документів. Друга, під назвою «Порушення правил заготівлі деревини…», чітко встановлює відповідальність за незаконні рубки «з документами».