2021-10-12

Оманські спелеологи дослідили єменську «Криницю Пекла»

Команда з 10 оманських вчених спустилася в "Колодязь пекла" - яму шириною 30 метрів і глибиною 112 метрів, з якою місцеві пов'язували багато страшних міфів і забобонів. Про це повідомляє France 24

"Колодязь" розташовано в єменській провінції Аль-Махара на сході країни. 
 
Команда спелеологів з Оману вважається першими людьми, які зробили повний спуск. Під час дослідження використовували систему шківів для восьми своїх членів, щоб дістатися до дна. 

Вважається, що колодязю Бархаута щонайменше мільйон років, але важко сказати, коли саме утворилася яма. “Якщо це не відбувається, коли люди живуть на місці і записують подію, то визначити це практично неможливо”, – сказав ван Бейнен.

Всередині команда побачила велику кількість змій, жаб, жуків, останки мертвих тварин, переважно птахів, що, ймовірно, пояснює неприємний запах з ями. Днище діри покрите яскраво-зеленими печерними перлинами. Печерні перлини – це концентричні відкладення карбонату кальцію, які утворюються навколо ядер під падаючою водою. Ці кільця згладжуються рухом води, що падає тисячі років, поки вони не утворюють красиві перлинні форми. Печерні перлини рідкісні і утворюються лише на плоскій підлозі печери.

Леслі Мелім, геолог із Університету Західного Іллінойсу, яка спеціалізується на печерних перлинах, розповіла: «Практично все може діяти як ядро, все, що є в печері. Оскільки ядро ​​пухке, мінерали можуть цілком рости навколо зерна, з чого починається утворення перлин».

Там, де підлога печери була нерівною і нерівною, ОКЕТ також виявив сталагміти, що виростали з неї, деякі досягали висоти 9 метрів. Сталагміти утворюються з накопичення мінералів, таких як карбонат кальцію, у постійно капаючій воді.

Ще одне дивовижне видовище, яке побачило дослідників, – це маленькі підземні водоспади. Вони створюються шляхом витікання води з невеликих отворів у стінках ями на глибині близько 65 метрів під поверхнею.

Команда взяла зразки, які можуть надати додаткову інформацію про воронку та її утворення.