2021-10-19

Держгеонадра не має інформації про бенефіціарів 205 спецдозволів

Державна служба геології та надр не має інформацію про бенефіціарів 205 спецдозволів на користування надрами. Про це повідомиляє Українська енергетика, посилаючись на заяву голови служби Романа Опімаха під час засідання Ради національної безпеки та оборони.

За його даними, в Україні видано 3044 спеціальних дозволи на користування надрами, 824 з них належать компаніям, які знаходяться у власності держави та комунальних підприємств, 2220 – приватним структурам. Інформація про бенефіціарів 205 спецдозволів серед приватних компаній відсутня, з них 53 належить фірмам, серед засновників яких є нерезиденти.

Він відзначив, що з 1 листопада на порталі системи моніторингу апарату РНБО "СОТА" у публічному доступі з’явиться інформація про всі дозволи, які станом на сьогодні видані на території України. Метою є оприлюднення інформації про всіх надрокористувачів: які компанії отримали ліцензії, хто з ким і як афілійований, скільки сплачено податків, у який спосіб оформлені земельні ділянки, коли надані дозволи, чи проводяться роботи на ділянках надр.