2021-10-19

Чому на Венері немає океанів?

Про те, чи була колись вода на поверхні Венери вчені сперечаються вже довгі роки, адже невідомо, як змінювалися умови на Венері протягом її історії. Дослідження співвідношення дейтерію до водню в сучасній атмосфері Венери показують, що на початку її існування води було достатньо для того, щоб рівномірно покрити всю поверхню Венери шаром від 4 до 500 метрів. Це значно менше, ніж на Землі, але все одно означає можливість існування цілих озер або морів. Матеріал на цю тему опубліковано на сайті Матриця Свободи

Дослідники з Сорбонни, Університету Женеви і Університету Бордо відзначили, що для того, щоб океани могли випаруватися, вони спочатку повинні конденсуватися з водяної пари. Тому вони взялися за створення кліматичної 3D- моделі Землі і Венери, яка врахувала вплив атмосферної циркуляції і хмар як ключових стабілізаторів клімату, і які можна буде порівняти.

Побудована модель вказує на те, що температурні перепади, викликані обертанням планети навколо своєї осі, не могли сприяти конденсації води в океани. І критичною тут є величина інсоляції, тобто кількості сонячного світла, що падає на планету. Для того, щоб океани утворилися, величина інсоляції повинна складати не більше 312,5 Ватта на квадратний метр. Але це значення вище не тільки реального значення сучасної інсоляції Венери, яка становить 500, а й інсоляції на сучасній Землі, яка становить 340 Ватт на квадратний метр.