2008-07-08

Україна. Говерла майже дивом потрапила у фінал «Семи природних чудес»

Більшість експертів акції «Сім природних чудес України» виступали проти входження гори Говерла у фінал. Про це журналістів повідомив ініціатор всеукраїнської акції Микола Томенко. За його словами, цей об'єкт «врятувала» громадська складова.

«Експерти були не налаштовані відносити Говерлу до природних чудес. Але громадська складова оргкомітету навела переконливі аргументи, нагадала, що ця гора вже стала візиткою, своєрідним символом України. Тим паче, що у ході інтернет-голосування цей об'єкт набрав досить велику кількість голосів», - пояснив Томенко.

Відповідаючи на запитання, за який із об'єктів, що пройшли у фінал, проголосує сам Томенко, ініціатор акції «Сім природних чудес України» підкреслив: «Моя позиція наступна: перемога повинна дістатися специфічному, унікальному об'єкту. Ось, наприклад, «Асканія-Нова» є цікавим біосферним заповідником, який зберіг чистоту своєї природи. Цей об'єкт може стати новою візиткою України. Крім того, я проголосував би за Олешківські піски - це дуже незвичайний об'єкт. Якщо говорити про печери, то мені здається, що перша позиція - за Мармуровою печерою... Гранітно-степове Побужжя - єдине в Україні місце, яке не тільки зберегло природу, але і дихає історією часів козаків, - тут руйнуються міфи про українську Новоросію. Напевно, за цей об'єкт я б теж проголосував. Ну, а як патріот своєї малої батьківщини, я б віддав голос за Канівські гори, розташовані у Черкаській області».

Нагадаємо, у понеділок стартувало інтернет-голосування у рамках фінальної частини всеукраїнської акції «Сім природних чудес України».

У неділю, 6 липня, у ході свята «ЕтноЛіто» оргкомітет акції оголосив 21 претендента на перемогу. Список фіналістів визначений на основі анкетування експертів - учених і фахівців біологічних, геологічних, географічних факультетів провідних вузів України.

«ForUm»