2008-02-13

Україна. Черкащина визначила претендентів для участі в акції "7 природних чудес України"

В червні 2007 року розпочато другий етап Всеукраїнської акції, де обиратимуть сім природних чудес.

Спеціалістами Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Черкаській області проведена складна, але цікава і творча робота по зібранню і упорядкуванню  матеріалів до участі в конкурсі.

За результатами проведеної роботи, Черкаська обласна рада визначила  кандидатів від області на участь у конкурсі „7 природних чудес України”. Це – дуб Максима Залізняка, Буцький каньйон, урочище „Карлзбад” та Тясминський каньйон.

Всі природні об’єкти – унікальні.

Так, дуб Максима Залізняка – найбільше дерево в Україні й одне з найбільших у Європі. Цьому дубу – гіганту вже понад тисячу років.

Буцький каньйон: оригінальний скелястий берег з виступами сірого граніту, висотою близько 30 метрів. В народі „Буцький каньйон” називають „Маленькою Швейцарією”, куди приїздять відпочивальники з усіх куточків України.

Урочище „Карлзбад” розташоване в смт Лисянці на мальовничому березі річки Гнилий Тікич. Вода в урочищі, що у кількох місцях виходить на поверхню землі (у вигляді джерел), насичена залізом та іншими корисними мінералами. Сьогодні „Карлзбад” – гідрологічний заказник.     

А ось Тясминський каньйон унікальний завдяки своїй флорі. Так, реліктовий комплекс мохів зберігся тут ще з часів льодовикового періоду.

Мета акції – пропаганда унікальності природного світу України та привернення уваги до об’єктів, що мають перспективу стати цікавими не лише для українського, а й для закордонного туристичного товариства.

Переможців буде визначено шляхом Інтернет – голосування до 21 серпня 2008 року.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України