2021-03-17

«Зелена» енергетика вимагає значних інвестицій задля запобігання кліматичним змінам

Задля запобігання зміни клімату, інвестиції в чисту енергію повинні збільшитися до $ 131 трлн до 2050 року. При цьому особливу увагу слід приділити вертикальному росту виробництва водню. Про це пише Enkorr із посиланням на дослідження Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IREA). 

У своєму щорічному флагманському звіті IREA підкреслило масштаби і темпи змін, необхідних для обмеження зростання середньої глобальної температури на 1,5°C відповідно до Паризької кліматичної угоди 2015 року.

«Розрив між тим, де ми знаходимося, і тим, де ми повинні бути, не зменшується, а збільшується, - сказав Франческо Ла Камера, генеральний директор організації, в яку входять понад 160 держав. - Нам потрібно стрімке прискорення енергетичних переходів, щоб домогтися значного повороту».

Викладений в звіті «Шлях на 1,5 °C» говорить про те, що споживання викопного палива має скоротитися більш ніж на 75 % до 2050 року. При цьому споживання нафти і вугілля скорочуватиметься ще швидше.

Пік використання природного газу повинен бути досягнутий у 2025 році, хоча до середини століття він стане переважаючим викопним паливом.

Документ також передбачає різке збільшення виробництва і використання «зеленого» водню - палива з нульовим вмістом вуглецю, виробленого електролізом з використанням енергії вітру і сонця, який розщеплює воду на водень і кисень.

До 2050 році 30 % електроенергії буде використовуватися для виробництва «зеленого» водню і його похідних, таких як електронний аміак і електронний метанол, йдеться в звіті. Для цього світова потужність електролізерів повинна бути збільшена майже до 5 тис. ГВт з нинішніх 0,3 ГВт.