2021-03-17

Лівія активно відновлює нафтовидобуток

Завдяки новому уряду Лівії, країна повернулася на глобальний нафтовий ринок. Галузеві об'єкти, закриті або пошкоджені під час громадянської війни, були знову відкриті у 2020 році. З листопада минулого року Лівія підтримує нафтовидобуток на рівні вище 1 млн б / д. 

«Видобуток нафти і газу в Лівії, ймовірно, залишиться стабільним, і шанси на широкий конфлікт залишаться низькими», - кажуть аналітики Техаської компанії Stratfor, яка консультує своїх клієнтів з геополітичних ризиків.

Виробництво сировини в Лівії практично не росло після того, як ворогуючі сторони уклали перемир'я в середині 2020 року. Наразі Національна нафтова корпорація (NOC) прагне наростити добовий видобуток до 1,45 млн бар. до кінця 2021 року, до 1,6 млн бар. в найближчі два роки і до 2,1 млн протягом чотирьох років. 

Найближчими місяцями NOC планує запустити нові нафтові родовища в басейнах Сирта в центральній частині країни і Гадміса на її заході. Компанія також працює над перезапуском нафтових родовищ, закритих в результаті атак Ісламської держави в 2015 році.

Лівія звільнена від скорочення поставок через конфлікт. І хоча жоден з членів ОПЕК привселюдно не закликає надати країні квоту, ймовірність такого кроку зростає в міру збільшення нафтовидобутку.