2021-02-08

Законопроєкт щодо сертифікації «Укренерго» за моделлю ISO повторно зареєстровано

Андрій Герус, голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, повторно зареєстрував законопроєкт (3364-1-д) щодо сертифікації НЕК «Укренерго» за моделлю ISO (independent system operator). У вересні 2020 року проєкт закону було відправлено на повторне перше читання і доопрацювання. 

3 лютого комітет з питань енергетики та ЖКП підтримав даний законопроєкт для передачі на розгляд у Парламент, для проходження першого читання.

Законом встановлюються вимоги щодо відокремлення ОСП, зокрема, відповідно до яких ОСП не є складовою частиною вертикально інтегрованого суб'єкта господарювання та здійснює господарську діяльність, що не залежить від діяльності з виробництва, розподілу, постачання електричної енергії та трейдерської діяльності.

Зазначено, що відповідно до висновку Секретаріату Енергетичного Співтовариства № 1/20 - «Укренерго», враховуючи специфіку українського законодавства, не може бути сертифіковане за моделлю відокремлення власності OU, але може бути сертифіковано за моделлю ISO. Законопроєкт також вносить зміни до Господарського кодексу, які дозволять «Укренерго» управляти ОЕС на праві господарського відання.

Також законопроєкт повинен надати «Укренерго» можливість отримання доступу до спільних механізмів фінансування проєктів будівництва міждержавних з’єднань, спрямованих на синхронізацію ОЕС України з об’єднанням ENTSO-e та приєднання до спільного механізму компенсації витрат, що виникають при транскордонній передачі електроенергії (ITC механізму (Inter-Transmission System Operator Compensation), відповідно до вимог Регламенту ЄС 838/2010.