2021-02-08

Вітренко назвав вугільну галузь неефективною

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль в ході відеоконференції з представниками Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини повідомив, що Україна має намір повністю позбутися вугільної промисловості, здійснити зелений перехід та декарбонізацію економіки. 

«Досвід ФРН та підтримка ЄС особливо важливі для України в контексті зеленого переходу, декарбонізації економіки та необхідності реформування вугільного сектору. Відмова від використання вугілля передбачає створення Концепції та Держпрограми трансформації вугільних регіонів. Наразі розробляється така програма на період до 2030 року», – цитує його OilCapital

На думку прем`єра, трансформацію вугільних регіонів важливо супроводжувати створенням економічних стимулів, щоб на базі підприємств вугільної галузі з’явилися нові конкурентоспроможні кластери та інноваційно-технологічні галузі. 

У ході конференції т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко висловився з приводу того, що вугільна галузь України є не просто збитковою. Вона знаходиться в аварійному стані, неефективна, а теплова генерація, яка працює на вугіллі, має високу неекологічність. Тож за його словами, потрібно швидко переходити від вкладання коштів у модернізацію вугільної генерації до інвестування у генерацію на відновлювальних джерелах, системи накопичення енергії, новітні технології. Це дозволить Україні позбутися вугільної залежності. У пікових ситуаціях т.в.о. міністра енергетики сподівається на допомогу інтеграції з європейською ENTSO-E.

При цьому, учасники відеоконференції наголосили, що виконання програм трансформації вугільних регіонів триватиме довше, ніж відмова від вугілля. Трансформація передбачає комплексні рішення для подальшого сталого розвитку регіонів, створення нових робочих місць, соціального захисту населення, розв’язання екологічних проблем тощо.