2021-09-28

За 7 місяців поточного року виробники е/е з ВДЕ відхилялись від прогнозу на 33 %

Виробники електричної енергії з відновлюваних джерел (ВДЕ) за 7 місяців 2021 року в середньому відхилялися від прогнозованих значень на 33,48 %. Про це повідомляє ExPro з посиланням на ДП «Гарантований покупець».
 
«Середній показник відхилення фактичного виробітку електроенергії з ВДЕ від їх прогнозованих обсягів за останні 7 місяців – близько 33 %», - зазначили в «Гарантованому покупці».
 
За даними держпідприємства, найбільше відхилення від прогнозу за 7 місяців 2021 року спостерігалося у генерації ВЕС, найменша – у генерації на біогазі.
 
В «Гарантованому покупці» зазначили, що таке значення відхилення виникає внаслідок декількох факторів, зокрема, природніх умов та рівня відповідальності.
 
«Окремо варто відзначити, що запровадження відповідальності за відхилення позитивно вплинуло на якість прогнозування виробниками за «зеленим» тарифом», - додають в компанії.
 
Щодо системі прогнозування «Гарантованого покупця» від Enercast, вона зараз введена в промислову експлуатацію, період тестування завершено, а результати прогнозування інтегровано до програмного комплексу. Наразі, похибка у прогнозуванні складає 5 %, розробники планують зменшити це значення до 2 %, для цього необхідно проаналізувати дані фактичного відпуску за 12 місяців. Для розробки системи прогнозування використовувалися масиви даних по прогнозу погодних умов з декількох джерел, географічне рощташування об'єктів ВДЕ, історичні дані виробітку.