2021-09-28

Держгеонадра просить надрокористувачів подати паспорти артезіанських свердловин до Держреєстру до 01.12

Держгеонадра нагадують, що пунктом 3 «Порядку державного обліку артезіанських свердловин, облаштування їх засобами вимірювання об’єму видобутих підземних вод», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.2012 № 963 (далі – Порядок), за суб’єктами господарювання, які є власниками або користувачами земельних ділянок, у межах яких розташовані та експлуатуються артезіанські свердловини, закріплено обов’язок щороку до 1 грудня подавати до Державної служби геології та надр України копії паспортів таких свердловин.

Держгеонадра відповідно до статті 49 Водного Кодексу України опрацьовують матеріали стосовно отримання суб’єктами господарювання дозволу на спеціальне водокористування у разі використання підземних вод, що надіслані територіальними органами Державного агентства водних ресурсів України, для надання висновків щодо можливості видачі такого дозволу.

Держгеонадра звертають увагу водокористувачів на необхідність до 1 грудня виконання вимог Порядку та обов’язкове подання копій паспортів свердловин до Держгеонадр у разі звернення за отриманням дозволу на спеціальне водокористування при водозаборі з підземних вод.

З 1 грудня 2021 року Держгеонадра посилюють контроль за дотриманням вимог Порядку водокористувачами та вживатимуть заходів стосовно недопущення порушення його вимог.

У разі виявлення невідповідностей опису артезіанських свердловин з указаними даними в паспортах артезіанських свердловин документи будуть повернуті водокористувачам без внесення відомостей до Державного реєстру артезіанських свердловин.