2021-09-28

Чернівецький адмінсуд відмовив у задоволенні позову до Держгеонадр

ПВКФ «Зірка» звернулася до Чернівецького ОАС із позовом проти Державної служби геології та надр України про визнання протиправною відмову та зобов`язання вчинити дії:

- визнати протиправною відмову ДСГНУ щодо скасування наказу в частині зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами №5216 від 12 листопада 2010 року, наданого ПВКФ «Зірка»;
- зобов`язати ДСГНУ скасувати наказ в частині зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами №5216 від 12 листопада 2010 року.

Позов обґрунтовувався тим, що позивачу відмовлено у скасуванні наказу в частині зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами №5216 від 12 листопада 2010 року. Вказану відмову позивач вважає протиправною, оскільки ним не було допущено жодних порушень законодавства щодо надрокористування. Крім цього, постановою Сьомого апеляційного адміністративного суду від 21 грудня 2020 року скасовано рішення Чернівецького ОАС від 09 вересня 2020 року у справі №824/467/20-а, яким було задоволено позовні вимоги ДСГНУ про анулювання зазначеного вище спеціального дозволу, а також визнано таким, що не відповідає вимогам чинного законодавства, припис Держгеонадр від 27 травня 2019 року №381-19/02, на підставі якого й було видано указаний наказ.

У зв`язку з цим, позивач вважає безпідставними посилання відповідача на відсутність правових підстав для скасування наказу в частині зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами №5216 від 12 листопада 2010 року.

Відповідач, Держгеонадра, подав до суду відзив на позовну заяву, в якому зазначав, що предметом позову у справі №824/467/20-а було припинення права користування надрами, а не визнання протиправним та скасування припису або наказу про зупинення дії виданого позивачу спеціального дозволу. Тобто, факт протиправності припису або наказу не був встановлений в судовому порядку, а тому підлягав виконанню. Даним наказом було зобов`язано позивача усунути порушення у сфері надрокористування.

Таким чином, оскільки наказ позивачем не оскаржувався, і при цьому позивачем не були усунуті порушення у сфері надрокористування, то правові підстави для скасування наказу відсутні.

Заслухавши докази сторін, суд у задоволенні позову ПВКФ «Зірка» до ДСГНУ про визнання протиправною відмову та зобов`язання вчинити дії відмовив повністю.