2021-07-28

Японія знижуватиме використання ЗПГ

Японія, найбільший імпортер зрідженого природного газу (ЗПГ), має намір знижувати його споживання. Уряд країни переглянув плани з використання енергоресурсів до 2030 року щоб досягти нових цілей в боротьбі зі змінами клімату. Для нових проєктів зі зрідження газу в Катарі і США це не обіцяє нічого хорошого. 

Частка ЗПГ в енергобалансі Японії 2030 року знизиться з 37 % до 20 %. Таку нову мету поставив для країни уряд в рамках переглянутої програми боротьби зі змінами клімату. Раніше в Токіо планувалося зниження до 27 %. 

При цьому Японія збирається нарощувати виробництво електроенергії з поновлюваних джерел - частка з 18 % зросте до 36-38 %, і АЕС - з 6 % до 20-22 %.

«Агресивний план Японії стати лідером по чистій енергетиці означає зниження імпорту ЗПГ на 33 % до кінця десятиліття», - написав у Twitter репортер Bloomberg Стефен Стапжінскі. 

Зараз Японія є найбільшим імпортером ЗПГ у світі. 

Потужність заводів з виробництва ЗПГ у США становить 83,7 млн ​​т (115 млрд кубометрів). До 2025 року вона повинна збільшитися більш ніж на 32 млн т. Крім того, в США схвалили нові проєкти майже на 200 млн т (270 млрд кубометрів).

Для американських проєктів Японія є наразі другим за значимістю експортним ринком після Південної Кореї. Минулого року туди було поставлено 8 млрд кубометрів у вигляді ЗПГ.