2021-07-28

UNCG запорошує долучитися до створення збірки «Поширення раритетних видів біоти України»

ГО "Українська природоохоронна група" (UNCG) запрошує усіх охочих долучитися до збірки наукових публікацій, присвячених поширенню видів рослин, тварин та грибів, які знаходяться під охороною Червоної книги України, Резолюції 6 Бернської конвенції та офіційно затверджених регіональних охоронних списків.

Місією проєкту є уточнення відомостей про поширення рідкісних видів, необхідні заходи охорони, долучення нових видів або виключення таких, яким більше не загрожує зникнення. За задумом, ця збірка покликана допомогти здійснювати безперервний збір інформації про поширення рідкісних видів в Україні.

До збірки приймаються:повідомлення, що містять в табличному вигляді інформацію про зустрічі видів рослин, грибів та тварин, включених до Червоної книги, регіональних охоронних списків, а також Резолюції 6 Бернської конвенції. За бажанням авторів, таблиці можуть доповнюватися текстовою частиною з інформацією про умови перебування виявлених авторами видів, але матеріли без табличних даних прийматися не будуть. Мінімальний необхідний набір даних для знахідки: назва виду, географічні координати, дата, автор (приклад – у додатку). Для тварин важливо також зазначати чисельність та стать (по можливості). Додаткові дані – наприклад, популяційні, ценотичні, екологічні тощо – вітаються.

Перед включенням у збірку матеріали проходитимуть рецензування. Збірка матиме ISBN та буде передана до всіх центральних та фахових наукових бібліотек.

Для забезпечення відкритості даних про біорізноманіття, усі надані знахідки раритетних видів будуть опубліковані у вигляді набору даних (датасету) у світовій базі біорізноманіття GBIF (із зазначенням авторства у вказаній вами афіліації). Подання матеріалів до збірки прирівнюється до згоди автора(ів) на таку публікацію, якщо окремо не зазначено інше. Посилання на публікацію в GBIF, буде окремо розіслане всім авторам із поясненням про правила цитування та відстеження посилань.

Участь у збірці – безкоштовна.

Детальніше за посиланням