2009-08-03

Японія. Вчені хочуть спрогнозувати землетруси, «вслуховуючись» в надра під океаном

Японські вчені не залишають спроб навчитися хоч якось прогнозувати землетруси. Днями в цій країні почалася перша експедиція, завдання якої полягає у зборі сейсмічних даних за допомогою нової методики глибоководного буріння.

В одній з найбільш сейсмоактивних зон на нашої планети — приблизно в 70 км на південний схід від Японії — буде створена глибоководна шахта, яка піде далеко під дно Тихого океану.

Дослідники направляються в заданий регіон на буровому судні Чикую, що в перекладі з японської означає «Планета Земля». Як кажуть фахівці, будуть використовувати нову техніку донного буріння, після чого в шахті встановлять різні довгострокові прилади для моніторингу, безліч датчиків і геологічного обладнання, яке буде буквально вдивлятися та вслуховуватися в нутрощі нашої планети.

Одночасно з бурінням японські фахівці хочуть отримати проби донних порід, які знаходяться в зонах субдукції, таких як зона Нанкай, де плита під Філіпінським морем буквально зісковзує під плиту, на якій стоять японські острови і частина Далекого Сходу.

Вчені мають намір спустити під дно гігантську металеву трубу, в якій розміститься обладнання і яка буде виконувати роль своєрідного резонатора, що підсилює тектонічні процеси.

Однак є і складність, яку доведеться вирішувати при бурінні. Справа в тому, що щільність донно-кам'яних порід у заданому регіоні дуже велика, звичайно для зниження тиску для полегшення бурових процесів геологи роблять свердловину під невеликим нахилом, але в даному випадку шахта повинна бути ідеально прямою.

За словами японських вчених, останній сильний землетрус в місці буріння було в 1946 році, тоді були зафіксовані поштовхи силою 8 балів, після чого на Японію обрушилася смертоносне цунамі. З того часу дві плити в зоні субдукціі продовжують рухатися, але межа між ними поки що незмінна.

UBR.ua