2020-11-02

Якою буде металургія у 2050 році?

На онлайн-конференції Steel Success Strategies Online, проведеної Fastmarkets, одна з сесій була присвячена довгостроковим прогнозам розвитку світової металургійної галузі до 2050 року. 

Учасники сесії виходили з того, що в найближчі 30 років в світі відбуватиметься перехід до безвуглецевої економіки, що матиме значний вплив як на споживання сталі, так і на технології її виробництва.

Всі учасники обговорення, чиї думки призводить Fastmarkets, виходили з того, що світове споживання сталі у 2050 році буде, як мінімум, не менше нинішнього. Найбільш песимістичну точку зору висловив партнер World Steel Dynamics Пітер Маркус. На його думку, споживання сталі стагнуватиме через зниження темпів економічного зростання в світі, а також через скорочення видобутку нафти і зменшення потреби у великих морських судах.

Однак частина учасників сесії вважала, що безвуглецева економіка майбутнього буде навіть металоінтенсивнішою, ніж сучасна. Так, Род Беддоус, співзасновник компанії HCF International Advisers, зазначає, що при виробництві цементу виділяється значно більше вуглекислого газу, ніж при виробництві сталі. Тому в будівельній галузі 2050 року сталь домінуватиме над бетоном. А загальний обсяг світового споживання прокату подвоїться в порівнянні з нинішніми показниками до 3,5-4 млрд. т на рік.

На думку Марселя Жене, засновника компанії Laplace Counseil, інфраструктура альтернативної енергетики буде більш металомісткою, ніж традиційною. Згідно з розрахунками деяких кліматичних експертів, для запобігання глобальному потеплінню, до 2040 року треба буде встановити по всьому світу 3 млн вітротурбин, для чого знадобиться близько 1,4 млрд. т сталі. Причому їх треба буде замінювати через кожні 20-30 років.

Також учасники сесії відзначили, що до 2050 року в світі навряд чи залишаться традиційні металургійні комбінати. Сталь, на їхню думку, виплавлятиметься з металобрухту і відновленого заліза, для отримання якого широко використовуватиметься водень. Цю перебудову галузі доведеться пройти під тиском урядів і великих інвестиційних фондів.

Ще однією тенденцією, як вважає Рід Беддоус, стане вертикальна дезінтеграція металургійної галузі. На його думку, компанії не будуть контролювати весь ланцюжок від сировини до готового прокату, як це відбувається зараз на ринку алюмінію, де виробники готової продукції, як правило, не займаються видобутком бокситів. 

За матеріалами Металлоснабжение и сбыт