2006-09-21

Власники шахт ігнорують технології

За останні 7 років на шахті ім. Засядька загинуло понад 130 осіб. Після останньої аварії в 2003 році були зроблені серйозні висновки, і Юхим Звягільський не шкодував грошей для професійного вирішення питання дегазації шахти та утилізації шахтного метану. Що в даному випадку стало причиною вибуху, невідомо. Можливо, була порушена технологія видобування вугілля. ...
 
До речі, така причина досить часто призводить до аварій на наших шахтах. Справа в тому, що в Україні оплата праці на вугільних шахтах залежить від об'єму видобутку, тоді як в усьому світі на небезпечних підприємствах оплата праці відбувається погодинно. Звісно, робітник намагається виконати норму видобутку, незважаючи на те, підвищилась в шахті концентрація газу метану чи ні? Він ігнорує вимогу техніки безпеки зупинити видобуток заради більшої зарплати. Це одна з головних причин аварій, адже технології видобутку вугілля зараз достатньо розвинуті, і шахтарі ними володіють.

Виникає питання, а куди ж дивляться служби з охорони праці як на рівні самої дільниці, так і на державному рівні? Вони мовчать і інакше, як круговою порукою, я це назвати не можу. Недаремно ж мене уряд і не включив  до складу урядової комісії із з'ясування причин аварії на шахті ім. Засядька. Я, як голова незалежної профспілки гірників, досить принципово ставлюся до розслідування загибелі людей. А в таких випадках комісія часто робить висновки, що винними в аварії були або самі гірники, або вибухонебезпечна природа шахти. 

Хочу зазначити, що шахта ім. Засядька — це одна з небагатьох шахт, які хоч щось роблять з модернізації виробництва і підвищення безпеки праці. Інші шахти взагалі у жахливому стані. Якщо подивитись на три останні великі аварії у вугільній промисловості, то всі вони відбулися на шахтах ВАТ «Краснодонвугілля», що підконтрольне Ренату Ахметову. Незважаючи на високотехнологічне забезпечення виробництва на шахтах і достатнє фінансування рятувальних служб, на цих шахтах продовжують порушувати паспорт ведення робіт. Допускається концентрація газу метану, що перевищує загальноприйняті норми і призводить до вибуху. Проблема в тому, що комісії з розслідування причин аварії часто не оприлюднюють об'єктивні висновки аварії. Вони фактично обслуговують власників шахти.

Зокрема, для розслідування аварії на шахті «Суходільська-Східна», ВАТ «Краснодонвугілля» навіть не була створена державна комісія — відбулися спеціальними комісіями. Звісно, якщо люди не понесли відповідальності, не виплатили колосальні штрафи, то який їм сенс дотримуватись технології видобутку? Тоді як на Заході за подібні порушення власники несуть величезні збитки, і вони змушені робити все, аби зменшити небезпеку роботи.
 
 Михайло Волинець (народний депутат / голова незалежної спілки гірників)