2021-04-13

Видобуток газу в Ірані збільшився на 15 %

За останній іранський календарний рік (що закінчився 20 березня) видобуток газу в країні зріс на 15 % у порівнянні з попереднім роком. Про це повідомляє директор іранської компанії Central Oilfields Company (ICOFC) з виробництва Ахмад Раджабов.

Він сказав, що в минулому році з газових сховищ країни (Сарадже і Шурідже) було вилучено близько трьох мільярдів кубометрів газу. Він також зазначив, що за перші вісім місяців минулого року там зберігалося 2,87 млрд. кубометрів газу, що на 24 % більше, ніж минулого року.

Бахрам Салават оцінив поточні потужності зберігання газу в країні в 3,25 млрд. куб. м і висловив надію, що за рахунок реалізації різних проєктів до 1402 календарного року цей показник досягне 6,5 млрд. куб. м. 

Іран має два великих сховища природного газу в Сарадже і Шурідже, в яких щорічно Національна іранська газова компанія (NIGC) зберігає газ, отриманий від газопереробних заводів по всій країні, для використання в холодні місяці року.

Після розробки газового родовища Південний Парс і збільшення потужностей з видобутку газу в країні будівництво і розвиток сховищ природного газу стали одним з головних пріоритетів. Ці сховища постачають газ в шість північних і північно-східних провінцій, віддалених від південних багатих газом регіонів, що усуває необхідність в імпорті газу з Туркменістану.

Як один з найбільших виробників газу в світі, Іран планує розширити свої підземні сховища природного газу, щоб забезпечити наявність достатньої кількості природного газу в періоди пікового попиту, щоб уникнути перебоїв в поставках електроенергії в майбутньому. Згідно з планами Національної іранської газової компанії, потужність двох сховищ, Сарадже і Шурідже, в майбутньому планується збільшити до більш ніж 7 млрд куб. м.