2021-04-13

Нафтокомпанії РФ перевищують ліміти спалювання попутного газу

Російські виробники нафти лише незначно скоротили факельне спалювання газу в минулому році. Вони не змогли досягти запланованого рівня через відсутність необхідної інфраструктури на нових родовищах. Про це повідомляє Enkorr

Спалювання газу, що утворюється в різних процесах в нафтовій промисловості, призводить до значних викидів діоксиду вуглецю (CO2). Боротьба зі зміною клімату є серйозною проблемою для Росії, оскільки її економіка в значній мірі залежить від видобутку нафти, газу і від гірничодобувної промисловості. При цьому уряд РФ змушений скорочувати викиди.

В якості основних причин високого рівня спалювання газу в факелах вказується відсутність інфраструктури, необхідної для транспортування та утилізації ПНГ, а також ряд інцидентів на російських нафтопереробних підприємствах.

Всесвітній банк встановив, що на Ірак, Іран, Росію і Сполучені Штати в 2017-2019 рр. припадало 45 % всього світового спалювання попутного газу.

На початку 2020 року через пандемію коронавірусц тарифи на факельне спалювання ПНГ впали в більшості з 30 найбільших країн, що спалюють попутний газ.

Утилізація російського ПНГ в цілому зросла до 94,7 млрд кубометрів у 2020 році проти 94,1 млрд кубометрів роком раніше. Решту обсягу було спалено в атмосфері.